Case – Entti Oy, osa 2 – mitä yritykselle kuuluu nyt?

Tulospalkkiojärjestelmän avulla lisää euroja yrityksen kassaan sekä työntekijöiden lompakkoon

Entti Oy on piha- ja viherrakentamiseen sekä niiden ylläpitoon erikoistunut yritys, joka toteuttaa yksilöllisiä unelmapihoja kotitalouksille sekä julkisiin ympäristöihin. Entti ja Tulospalkkiomies aloittivat yhteistyön vuonna 2019, jolloin yrityksessä etsittiin työkaluja esimerkiksi työntekijöiden motivointiin ja sitouttamiseen. Nyt kun tulospalkkiojärjestelmä on ollut yrityksessä käytössä jo useamman vuoden, on hyvä aika vaihtaa kuulumisia! Voit lukea Entin aiemmat fiilikset yhteistyöstä sekä tulospalkkiojärjestelmästä täältä.

Onko tulospalkkiojärjestelmästä ollut hyötyä ja miten sen käyttö näkyy yrityksen arjessa?

“Tulospalkkiojärjestelmästä on todellakin ollut hyötyä. Sen ylläpitäminen ja kehittäminen on jatkuva prosessi, mutta onneksi siitä varoitettiin etukäteen. Mielestäni se on hyvä johtamisen työkalu, sillä sen avulla pystytään ohjaamaan huomiota niihin asioihin, jotka vaativat yrityksessä kehitystä. Järjestelmän jatkuva kehittäminen vaatii työtä, mutta kyllä se sitten palkitseekin”, kertoo Entin yrittäjä ja toimitusjohtaja, Jaakko Hanhiniemi.

“Ihmiset ovat tulospalkkiojärjestelmän myötä alkaneet itse miettiä omaa toimintaansa eri tavalla. He näkevät konkreettisesti, mitkä asiat vaikuttavat mihinkin ja sen ansiosta jokaisen toiminnassa on näkynyt positiivisia muutoksia”, jatkaa Entin työnjohtaja ja puutarhuri, Jenni Hulkko.

Yrityksessä mitataan tällä hetkellä tulosta ja liikevaihtoa, urakoiden laatua sekä yleistä ilmapiiriä. Mukana on myös vaihtuva mittari, joka on vuoden ajan ollut terveys- ja turvallisuusmittari. Työntekijät seuraavat ja raportoivat itse urakoiden laatumittarin tuloksia ja tulospalkkiot maksetaan kolmen kuukauden välein.

Henkilöstökyselyn mukaan tulospalkkiojärjestelmä on koettu toimivaksi

“Työntekijöiden mielestä järjestelmä on kannustava. Aluksi oli havaittavissa hieman kankeutta, sillä koko homma oli vielä niin uusi. Nyt kun järjestelmää on jatkuvasti kehitetty, on se saanut paljon kiitosta, koska ihmiset pystyvät itse vaikuttamaan työhönsä. Kaikkein uusin versio on toiminut vielä paremmin”, Jenni toteaa.

Tulospalkkiojärjestelmä auttaa työntekijöitä hahmottamaan alan kustannuspuolta sekä kasvattaa heidän tietoisuuttaan siitä, mitä mikäkin maksaa. Esimerkiksi urakoiden laatumittarin avulla työntekijät näkevät, miten kunkin urakan budjettisuunnitelma ja todellisuus voivat erota toisistaan.

Tulospalkkiojärjestelmän hyödyntäminen on kasvattanut yrityksen tulosta

“Viime vuosi oli huippuvuosi! Tulos on totta kai monen tekijän summa, mutta tulospalkkiojärjestelmän ansiosta esimerkiksi tarpeettomat varastot ovat poistuneet kokonaan, joka oli meille todella tervetullut muutos. Kun asioita mietitään pidemmälle, vältetään niin sanotusti “turhia liikkeitä”. Urakkalaskentaan kiinnitetään nykyään myös paljon enemmän huomiota kuin ennen”, Jaakko kertoo.

Myös tiedottaminen ja kommunikaatio on parantunut tulospalkkiojärjestelmän myötä. Työnjohdon kuukausittaisten palavereiden lisäksi koko henkilöstö kokoontuu yhteen noin neljä kertaa vuodessa. Silloin keskustellaan, miten edellinen kvartaali sujui ja mitä tavoitteita on seuraavalle kolmelle kuukaudelle.

“Suurin muutos on ollut tiimityön ja jokaisen oman toiminnan kehittäminen. Olemme hyödyntäneet tulospalkkiojärjestelmän rinnalla myös lean-periaatteita, jotka ovat yhdessä tuoneet meille erinomaisia tuloksia”, Jaakko jatkaa.

Vuonna 2022 yrityksessä maksettiin työntekijöille tulospalkkioita yhteensä noin 25 000 euroa

“Kun pankkitilille kilahtaa muutaman kerran isommin rahaa, se todellakin kannustaa”, Jenni toteaa.

Miltä tulospalkkiojärjestelmän tulevaisuus näyttää yrityksessä?

“Entti Group koostuu kahdesta yrityksestä eli Entti Oy:sta sekä Entti Infra Oy:sta. Ennen mittasimme tuloksia konsernitasolla, mutta nyt olemme päättäneet pureutua syvemmin yritystasolle. Mittaamme siis jatkossa koko konsernin tulosten lisäksi myös yritysten omia tuloksia”, Jaakko kertoo.

“Tämä antaa henkilökunnalle paremmin tietoa siitä, miten oman piirin homma toimii. Kummallakin yrityksellä on omat työtehtävänsä, joten tulosten erillinen tarkastelu auttaa henkilöstöä kehittämään lisää omia toimintatapojaan”, Jenni jatkaa.

Kenelle Jaakko ja Jenni suosittelisivat Tulospalkkiomiehen palveluja?

“Suosittelisin tulospalkkiojärjestelmää etenkin voimakkaasti kasvussa oleville yrityksille. Kovassa vauhdissa henkilökunta saattaa jäädä helposti kasvun jalkoihin, joten tulospalkkiojärjestelmä pakottaa istumaan alas ja miettimään asioita. Järjestelmä auttaa myös avoimuuden lisäämisessä ja toiminnan läpinäkyvyydessä – yrityksen omistajana sinun tulee olla valmis jakamaan tietoa ja dataa yrityksen taloudesta työntekijöille”, Jaakko toteaa.

“Tulospalkkiojärjestelmä on tosi hyvä kehitystyökalu, koska se näyttää raakaa dataa siitä, miten yrityksellä sujuu. Jos menee huonosti, pitää katsoa peiliin ja miettiä mitä asioita täytyy muuttaa. Järjestelmä on myös hyvä avoimuuden väline koko firmalle, sillä sen avulla kaikki tietävät tarkalleen, missä mennään”, Jenni kertoo.

Jaakko Hanhiniemi
Yrittäjä & toimitusjohtaja

Jenni Hulkko
Työnjohtaja & puutarhuri