Case – Porkkana ja Keppi Oy

Tulospalkkiojärjestelmän avulla muotoiltiin selkeät palkitsemisen mittarit – onnistumisen ja kovan tuloksen kuuluu näkyä myös työntekijöiden tilinauhassa

Porkkana ja Keppi Oy on pieni ja pippurinen johto-, päällikkö- ja asiantuntijaroolien rekrytointeihin, rekrytointimuotoiluun ja henkilöstöstrategioiden kehittämiseen erikoistunut yritys. Yritys tarjoaa räätälöityjä rekrytoinnin ja HR:n palveluita monipuolisesti ja joustavasti – jotta sinä onnistuisit liiketoiminnassasi. 

Yhteistyö Tulospalkkiomiehen kanssa alkoi loppusyksyllä vuonna 2021. Yrityksen toimitusjohtaja, Eeva-Maija Hiekkataipale on ollut aiemmissakin työtehtävissä mukana rakentamassa tulospalkkiojärjestelmää, joten projektissa päästiin suoraan syvään päätyyn ja järjestelmä otettiin käyttöön heti tammikuussa 2022.

“Tavoitteemme oli rakentaa konkreettinen ja hyvä tulospalkkiojärjestelmä. Olimme aiemmin työskennelleet yhteistyökumppanini Kaisa-Maria Kokkosen kanssa kaksin, mutta tiimin kasvamisen myötä tahdoimme heti sitouttaa uudet ihmiset työyhteisöön hyvän tulospalkkiojärjestelmän avulla. Meillä kaikki tehdään tiiminä, joten me myös onnistumme tai epäonnistumme yhdessä”, Eeva-Maija kertoo.

Tulospalkkiojärjestelmä eteni sekä Tulospalkkiomiehen että Eeva-Maijan mukaan ketterästi ja joustavasti. 

“Me ollaan tosi tomeria ja toimeen tarttuvia tyyppejä. Kun päätetään tehdä jokin homma, niin sitten mennään eikä meinata. Tommi pysyi hyvin vauhdissa mukana ja piti homman koko ajan kasassa. Hän oli hyvä projektipäällikkö, joka huolehti, että aikatauluista pidettiin kiinni ja kaikki tarpeellinen käytiin yhdessä läpi”, Eeva-Maija jatkaa.

Yrityksessä maksetaan työntekijöille kuukausibonuksia kvartaaleittain tulospalkkiojärjestelmän mukaisesti. Tulospalkkiot on mietitty niin, että ne ovat realistisesti työntekijöiden saavutettavissa.

“Meidän henkilöstö tykkää tästä mallista, sillä se on kannustava ja jokaisen saavutettavissa. Ei ole mitään järkeä luoda sellaista tulospalkkiojärjestelmää, jonka tavoitteita ei pystyisi täyttämään”, Eeva-Maija kertoo.

Joulukuussa 2022 pidettiin henkilöstön ja Tulospalkkiomiehen kesken ensimmäinen palaute-workshop ja tammikuussa yrityksessä otetaan käyttöön tulospalkkiojärjestelmä 2.0, johon on lisätty yrityksen sisäisiä kehitysasioita. Seuraavaakin päivitystä on jo suunniteltu ja silloin otetaan mukaan myynnillisiä elementtejä, mutta mitä muuta projektista jäi käteen?

“Projektin jälkeen on ollut helpompi oivalluttaa henkilöstöä tunnuslukujen ja tärkeiden mittareiden äärelle. Kaikki ymmärtävät nyt paremmin, mihin kaikkeen mitkäkin tekijät vaikuttavat. Oma johtaminen on myös selkeytynyt ja nykyään seuraan myös itse ahkerammin yrityksen lukuja kuukausitasolla”, Eeva-Maija jatkaa.

Millaisille yrityksille Eeva-Maija suosittelisi Tulospalkkiomiehen palveluja?

“Tommi on hyvä tyyppi ja suosittelisin hänen palvelujaan sellaisille yrityksille, jotka haluavat kannustaa henkilöstöään nimenomaan porkkanan avulla. Meille kaikkein tärkeintä on meillä työskentelevät ihmiset ja haluamme, että yrityksen menestys näkyy myös heidän lompakossaan. Jos organisaatio haluaa osoittaa kiitoksen siihen suuntaan, johon se kuuluu eli työntekijöille, on tulospalkkiojärjestelmä erinomainen tapa tehdä se”, Eeva-Maija toteaa.

Eeva-Maija Hiekkataipale
Toimitusjohtaja
Porkkana ja Keppi Oy

Empun ja Kaisan sekä heidän tiiminsä kanssa on erittäin mukavaa astella tulospalkkiopolulla. Tulospalkkiomies toivottaa tsemppiä kaikille Porkkanoille!